Gazdasági Versenyhivatal, GVH, illusztráció. 2020.04.21 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben, mert vélhetően jelentős információkat hallgat el a hirdetési csomagok tartalmával kapcsolatban, így megtévesztheti a fogyasztókat – közölte a nemzeti versenyhatóság pénteken az MTI-vel.

A versenyhivatal tájékoztatása szerint a portál különböző árú hirdetési csomagokat kínál magánhirdetőknek és ingatlanirodáknak. A magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve az általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetéskiemelés egy speciális kreditrendszer alapján történik, amelynek fontos jellemzőit azonban az üzemeltető vélhetően elhallgatja a fogyasztók elől – jelezte a GVH.
A magánhirdetők így feltehetően nem kapnak megfelelő információt sem magáról a kreditrendszer létéről, sem a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről, illetve arról, hogy ezek voltaképpen hogyan befolyásolják a hirdetésmegjelenési sorrendet. A fogyasztók továbbá valószínűleg nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról a tényről, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák a kizárólag számukra elérhető licitlehetőség révén célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozícionálhatják a sajátjaikat – közölte a versenyhivatal.
A GVH közleményében hangsúlyozta: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.
Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, ez indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.