A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a 27 éves francia állampolgárnak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, aki ellen a párizsi ügyészség bocsátott ki európai elfogatóparancsot – tájékoztatta a bíróság pénteken az MTI-t. A rendőrség szerdán azt közölte, hogy a férfi harcolni utazott volna Ukrajnába.

A Fővárosi Törvényszék pénteki közleményében azt írta: a férfit lőfegyverrel elkövetett emberölés miatt keresik a francia hatóságok.
A bíróság megállapította: az európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak.
A tárgyaláson a férfi hozzájárult az egyszerűsített átadásához és kérte a specialitás szabályainak alkalmazását, amelynek értelmében az átadása esetén Franciaországban csak az elfogatóparancsban szereplő bűncselekmények miatt folytatható le ellene büntetőeljárás.
Mindezek alapján a bíróság végleges végzésével elrendelte a férfi átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, amelynek legkésőbb április 4-éig meg kell történnie. Ha addig nem veszik át a francia hatóságok a gyanúsítottat, akkor szabadlábra kell helyezni – ismertették.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán számolt be a police.hu oldalon a kedd esti elfogásról. Azt írták: a férfi azt nyilatkozta, hogy katonai múltja van és harcolni utazott volna Ukrajnába. A rendőrök a férfi autójából három kést foglaltak le, emiatt közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel visszaélés szabálysértése miatt eljárást kezdeményeztek ellene.