Nagyon jól áll a felkészülés a 2024-es magyar EU-elnökségre, készen áll a csapat, amely felelősen viszonyul ehhez a pozícióhoz – jelentette ki Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn az Országházban.

Az államtitkár az európai ügyek bizottságának ülésén kifejtette: 6-7 fő prioritást neveztek meg a magyar elnökség félévére, azonban a legfontosabb, hogy az Európai Unió egészének az érdekét kell képviselniük. Meghatározó kérdés lesz ugyanakkor az uniós intézményi reform és vélhetően a háború is – tette hozzá.
Emlékeztetett: a magyar elnökség éppen a jövő évi európai parlamenti választás után kezdődik, amikor a régi intézmények még ott lesznek, az újak megalakulása pedig folyamatban lesz.
Az államtitkár az elnökségi program prioritásaként nevezte meg a versenyképesség javítását, a demográfiai kihívások kezelését, a bővítési folyamat előrevitelét különös tekintettel a nyugat-balkáni országokra, az illegális migráció elleni küzdelmét és a határok védelmét, a védelempolitika erősítését, valamint a kohéziós politika folytatását.
Az Európai Unióban a Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam adja. E féléves időszakban a soros elnökség vezeti a tanácsi üléseket. Magyarország 2024 második felében tölti be a posztot.