Szerbiának és Koszovónak is teljesítenie kell mindazt, amit a korábbi megállapodások során annak érdekében vállaltak, hogy folytatódhassanak a tárgyalások a két fél között – hangsúlyozta Miroslav Lajcak, az Európai Unió Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős különmegbízottja a Politika című belgrádi napilapnak.

A hétfőn közölt interjúban Miroslav Lajcak leszögezte, hogy a legfontosabb feladat az, hogy mindkét fél egyetértsen a kapcsolatok rendezését célzó uniós javaslattal. Ezzel párhuzamosan pedig teljesíteni kell a korábban vállalt kötelezettségek mindegyikét, hiszen azok továbbra is élnek, és kötelező érvényűek.
Az uniós különmegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a Belgrád és Pristina között 2013-ban brüsszeli közvetítéssel aláírt megállapodás nagy része már megvalósult, egy nagyon fontos pontja, a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalapítása azonban elmaradt, ahogy az Észak-Koszovó energiaellátására vonatkozó rész sem teljesült. Arra is rámutatott, hogy van olyan része a megállapodásnak, amely ugyan teljesült, később azonban ismét megszűnt. Ilyen a szerbiai tisztségviselők részvétele az észak-koszovói intézmények munkájában. A szerbek viszont tavaly novemberben a pristinai kormánnyal való konfliktusuk miatt kivonultak az intézményekből. Miroslav Lajcak közölte: egyrészt a koszovói félnek mihamarabb létre kell hoznia a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, másrészt a szerb félnek lehetővé kell tennie, hogy a koszovói szerbek újra felvegyék a munkát az állami szervekben.
Az uniós különmegbízott megerősítette, hogy az úgynevezett francia-német megoldási javaslat részleteit mindaddig nem közölhetik, amíg a tervet mindkét fél el nem fogadja. Rámutatott, hogy a javaslat elfogadása mindkét ország számára konkrét politikai és gazdasági előnyökkel járna. A kompromisszumos megoldás erősítené a régió stabilitását és biztonságát – tette hozzá. Fontos, hogy kompromisszumról legyen szó, vagyis mindkét félnek tudnia kell, hogy egyikük sem kaphat meg mindent, amire vágyik, mindkettőjüknek engedményeket kell tenniük – húzta alá a különmegbízott.
Miroslav Lajcak közölte, hogy a tárgyalások célja az, hogy mindkét ország állampolgárai jobban éljenek.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.