Szlovákiába is szervezetten szállítják a migránsokat, ez “kalapácsként ütött bele a kampányba”, minden párt foglalkozik a kérdéssel – jelentette ki Öllös László politológus a szeptember 30-i előrehozott szlovák választással kapcsolatban szerdán az M1 aktuális csatornán.

A szlovákiai magyar elemző Somorjáról bejelentkezve elmondta, fontos kampánytéma az egészségügy is, mivel sok kórházat bezártak és sokat fenyeget a bezárás veszélye.
Ami azonban “uralja a választásokat”, az a stabil kormányzás kérdése, ezt várják a szlovák választók – hangsúlyozta Öllös László. Hozzátette: az előző kabinet Szlovákia történetének leginstabilabb kormánya volt, “állandó belső hatalmi csatározások szaggatták”, és nem is tudta végig vinni a választási ciklusát.
Közlése szerint a szlovákiai magyar gyűjtőpárt, a Szövetség helyi, regionális témákkal kampányol, mindenütt azt veti fel, ami az ottani embereket foglalkoztatja, de sajátosan magyar kampánytémája például, hogy hivatalossá tegye a magyar nyelvet ott, ahol magyarok nagy számban élnek.
Öllös László a stabil kormányzás esélyéről kifejtette, ha sok párt jut be a parlamentbe, abból stabil kormányt a “lehetetlenséggel határos összefércelni”, ugyanakkor ha a kispártok kiesnek, a töredékszavazatok “megdobhatják” a nagyobb pártok listáját, és akkor “kevéspárti kormány” alakulhat. Más kérdés, az mennyire lesz stabil – fűzte hozzá.
A Felvidék választ című műsorban elhangzott az is, hogy összesen huszonöt párt indul a választásokon, egy listán százötven jelölt neve szerepelhet. Eddig 67-en léptek vissza a jelöltségtől, a listákon az ő nevük is szerepelni fog majd, de a rájuk leadott szavazatok érvénytelenek lesznek.
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: magas részvételre lehet számítani, hiszen külföldről minden eddiginél többen, 73 ezren jelezték, hogy szavazni kívánnak levélben; többnyire Csehországból.
A Szövetség esélyeivel kapcsolatban azt mondta, 450-500 ezer magyar szavazó van, így a 150 ezer körüli bejutási számot “nem lehetetlen megugrani”, hogy érdemi képviselete lehessen a magyarságnak a szlovák nemzetgyűlésben. “Ha a kisebbségek a nagy pártokra szavaznak, nem tudják biztosítani a képviseletüket” – figyelmeztetett az alkotmányjogász, emlékeztetve arra, hogy korábban a nagy pártok ígéretei “nem formálódtak tetté”.