Tavaly a korábbi éveket messze meghaladó számú, 270 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbítását indokolva Rétvári Bence azt is elmondta, hogy a migránsok a többi között Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkeznek.
Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy Törökországban 5,2 millió külföldi tartózkodik, akik közül 3,5 millió menedékes, vagyis potenciális migráns – jelezte az államtitkár.
Arról is beszámolt, hogy a migránsok egyre agresszívebben lépnek fel; a szerb-magyar határon az elmúlt évben 477, a határt védő honvédek és határvadászok elleni támadást regisztráltak, 104 esetben lövéseket is hallottak.
A politikus szerint a külső schengeni határok megerősítésére annál is inkább szükség lenne, mert az Európai Unió visszatoloncolásra épülő politikája nem működik. A különböző kibocsátó országok állampolgárainak csupán a 7-15 százalékát sikerül visszatoloncolni hazájába – mondta.
Végül úgy vélekedett, hogy az Európai Uniónak hozzá kellene járulnia a magyar határvédelem 650 milliárd forintos költségeihez.
A bizottság egyetértett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének meghosszabbításával.
A kormány múlt kedden közölte, hogy szeptember 7-ig meghosszabbítja a válsághelyzetet.
A parlamenti testület ülésén Novák Előd (Mi Hazánk) azt javasolta, hirdessenek tűzparancsot a határon, vagyis a katonák és a határvadászok ne csak önvédelmi célból, hanem elrettentés okán is használhassák fegyverüket. Javasolta a migránsok telefonjainak elkobzását is, továbbá azt, hogy alkalmazzanak velük szemben több millió forintos helyszíni bírságot.
Erre reagálva Rétvári Bence azt mondta, a fegyverhasználat szabályain nem kívánnak változtatni.
A bizottság arról is döntött, hogy meg kívánják hallgatni a minisztérium képviselőit a január 12-i budapesti rendőrgyilkosság körülményeiről.