Népszerűnek nevezte a szülők körében az oktatásról szóló kérdőívet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Ma hajnalig több mint 100 ezren töltötték ki a kérdőívet – mondta Rétvári Bence.
Kiemelte, ilyen széles körű véleménykikérés az oktatás helyzetéről még nem volt Magyarországon.
A nyár és az ősz folyamán a pedagógusok mondhatták el véleményüket többek között az iskolák helyzetéről, az oktatók teljesítményértékelésével, a tanárok leterheltségével kapcsolatban. Ezekre első körben 25 ezer, másodjára 33 ezer pedagógus válaszolt – tette hozzá.
Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány elsődleges feladata a pedagógusbérek emelése, ezért döntött arról, hogy idén és jövőre 10-10 százalékkal nőnek a bérek.
Ezen kívül a Magyarországot megillető európai uniós forrásokból is szeretnének fordítani ágazati béremelésre – mondta.
A kormány azt szeretné, hogy magyar és uniós finanszírozásból jövőre 21 százalékkal, az azt követő évben 25 százalékkal, majd pedig 29 százalékkal emelkedjenek nőjenek a pedagógusbérek, így huszonöt hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére – mondta.
A december 1-jén indított szülői konzultációról elmondta, 700 ezer tankerületi és 50 ezer nem állami fenntartású iskolában tanuló diák szülője kapott az e-Kréta rendszeren keresztül lehetőséget a kérdőív kitöltésére, ami anomim és önkéntes.
Ilyen széles körben még soha nem mondhatták el a szülők a véleményüket az iskoláról, bár a szakmai egyeztetések folyamatosak a pedagógusokat képviselő szervezettekkel – közölte az államtitkár. A kormányalakítás óta öt alkalommal volt széles körű egyeztetés, ezt a konzultációs lehetőséget szélesítették ki a szülői kérdőívvel – mondta Rétvári Bence.
Arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint ki kell fizetni a tanári túlórákat, közölte: az iskolákban kifizetik a túlmunka után járó díjat, erre minden tankerületnek van pénzügyi fedezete.
Az oktatásra fordítható költségvetési keret jövőre 86 milliárd forinttal nő, ennek “elsöprő többségét” béremelésre fordítják – tette hozzá