Budapest, 2022. május 24. Az új kormány tagjai esküt tesznek az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Az elsõ sorban Orbán Viktor miniszterelnök (j8), Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelõs miniszter (j9), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b5), Varga Mihály pénzügyminiszter (b4), Nagy István agrárminiszter (b3), Palkovics László technológiai és ipari miniszter (b2), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelõs miniszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j7), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (j6), Varga Judit igazságügyi miniszter (j5), Pintér Sándor belügyminiszter (j4), Csák János kulturális és innovációs miniszter (j3), Lázár János építési és beruházási miniszter (j2) és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j). MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között esküt tettek az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden az Országgyűlésben.

Az alaptörvény szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kinevezéssel megalakul az új kormány.
Az eskütétel előtt Novák Katalin államfő erről szóló átiratát ismertették a parlamentben, majd Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel, bemutatva kormányának tagjait.