Fontos az uniós alapértékek védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás fenntartása Magyarországgal szemben, ugyanis a demokrácia, az emberi jogok széleskörű biztosítása most fontosabb, mint bármikor korábban – jelentette ki az európai ügyekért felelős német államtitkár Brüsszelben pénteken.

Anna Lührmann az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: elvárás Magyarországgal szemben a média szabadságának biztosítása terén elért előrehaladás.
A jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban a német államtitkár azt mondta, Németország várja az Európai Bizottság véleményét arról, hogyan hajtotta végre Magyarország a korábbi ajánlásokat, illetve arról, mit tett az uniós finanszírozások védelmének biztosítása érdekében.
Laurence Boone európai ügyekért felelős francia államtitkár az ülésre érkezve közölte, országa, Németországgal közösen, értékelést fog készíteni a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Az értékelés elemezni fogja az igazságügyet és a korrupcióellenes intézkedéseket érintő magyar intézkedéseket, az akadémiai szabadság biztosítását, valamint az alapvető jogok, köztük a gyülekezés szabadságának és a kisebbségek jogai szavatolásának magyarországi teljesítését.
Marko Stucin, a szlovén kormány uniós ügyekért felelős államtitkára szerint számos pozitív lépés történt Magyarországon az EU aggodalmainak kezelésére. Hangsúlyozta azonban, hogy a jogállamiság és a közös európai értékek fontosságát, és a magyar kormány által ígért reformok végrehajtását is szem előtt kell tartani.
Mikulás Bek, az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét betöltő Csehország uniós ügyekért felelős minisztere szerint a pénteki tanácsülés leghosszabb megbeszélése Magyarországra összpontosít majd. Vita várható a médiaszabadságról és az igazságszolgáltatás magyarországi reformjáról – mondta. Szavai szerint arra számít, hogy a magyar kormány előremutató válaszokat fog adni az uniós források felhasználásával kapcsolatos uniós aggodalmakra.