Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének zsugorodása decemberben az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges adata szerint.

Decemberben a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a közel két hete ismertetett 48,8 pontos előzetes adatnál jobb, 49,3 pont lett és felülmúlta a novemberi 47,8 pontot is.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
Az index összetevői közül a szolgáltatóipari BMI 49,8 pont lett, jobb az előzetesként közölt 49,1 pontnál és magasabb a novemberi 48,5 pontnál.
A kedden ismertetett végleges euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a novemberi 47,1 pontról decemberben 47,8 pontra erősödött.
Az euróövezeti országok közül Spanyolországnak volt a legmagasabb kompozit BMI mutatója decemberben, 49,9 pont, ami négyhavi csúcs.
Sorrendben Olaszország következett 49,6 ponttal, szintén négyhavi csúccsal. A harmadik legmagasabb kompozit mutató Franciaországé volt, a 49,1 pont kéthavi csúcsnak felel meg. Németországé volt a negyedik legmagasabb mutató, a 49 pont hathavi csúcsnak számít.
Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az adatokat kommentálva kijelentette, hogy bár a kompozit index július óta a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt van, de december már öt hónapos csúcson állt. A kedden-szerdán közölt végleges adatok az ünnepi időszak miatt a múlt hónapban a szokásosnál korábban készültek – emlékeztetett a szakértő, aki szerint az eurózóna gazdaságának teljesítménye decemberben is romlott, de a visszaesés már a második egymást követő hónapban mérséklődött, ami azt jelentheti, hogy a gazdaság visszaesése a vártnál enyhébb lehet.