Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A sejk mostani, első hivatalos magyarországi utazásával az Országgyűlés elnökének 2022-es ománi látogatását viszonozza.
A tájékoztatás szerint a megbeszélésen Kövér László kijelentette, hogy Magyarország kapcsolatai dinamikusan fejlődnek az Ománi Szultánsággal. Omán a világ egyik vezető zöld hidrogén központjává kíván válni, ezért nagy siker számunkra, hogy a tavaly októberben aláírt megállapodás nyomán hazánk lett Omán első közép-európai partnere a zöld hidrogénnel kapcsolatos kutatásban és fejlesztésben – mondta.
A házelnök jelezte, nagy szomorúsággal értesült az Ománi Szultánságot nemrégiben sújtó pusztító időjárás hatásairól, amely hirtelen áradásokat okozott, és több mint 20 ember életét követelte.
Kövér László köszönetét fejezte ki az ománi hatóságoknak mentőakciójukért, melynek során két, az árvízben rekedt magyar állampolgárt helyeztek biztonságba. Együttérzését fejezte ki a sejknek és az áldozatok családjainak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.
Az Országgyűlés elnöke kiemelkedően fontosnak nevezte az Ománhoz hasonló, mérsékelt országok stabilizáló szerepét a regionális konfliktusok békés megoldásában.
Mint mondta, Omán megbízható partner egy olyan térségben, amely jelentős kihívásokkal néz szembe. Magyarország álláspontja közel áll Maszkat kiegyensúlyozott külpolitikájához, amely elkötelezett a más országok belügyeibe való be nem avatkozás, a békés egymás mellett élés, a párbeszéd és az együttműködés mellett.
A magyar külpolitika nagy hangsúlyt fektet az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztésére, és nagy reményeket fűzünk az országaink közötti energetikai együttműködéshez – tette hozzá a házelnök.
Az energiaellátás és energiabiztonság terén közép- és hosszútávon mint jelentős LNG exportőr Omán is szerepet játszhat a magyar gázellátás diverzifikálásában. Ugyancsak fontos gazdasági kapcsolataink erősítése, a turizmus, az oktatás, a vízgazdálkodás és víztisztítás területén adódó együttműködési lehetőségek fejlesztése – értékelt a házelnök a beszámoló szerint.
Mindketten kiemelték a diákcsere program és a Magyarország által 50 ománi egyetemistának felajánlott Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram fontosságát, amelyre a jövőbe való befektetés legfontosabb elemeként tekintenek.
Az Európai Unió Tanácsa leendő elnökeként Kövér László felajánlotta Magyarország támogatását az Európai Unió és Omán közötti kapcsolatok erősítésére, amit jelentősen elősegítene az ománi állampolgárok mielőbbi schengeni vízummentessége, ezért Ománnak ezt a törekvését Magyarország a továbbiakban is kiemelten támogatja.
A parlamenti kapcsolatokról szólva a házelnök megjegyezte, hogy az ománi Súra Tanács Magyarország fontos partnere a régióban. Az elnöki szintű találkozók és a parlamenti hivatalvezetők között kialakuló együttműködés és eszmecsere nagymértékben hozzájárul a parlamenti együttműködés megerősítéséhez.
Kövér László gratulált vendégének a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa által a Súra Tanács elnökének odaítélt, az “Egyetem Tiszteletbeli Polgára” címhez, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a sejknek.