Budapest, 2023. február 13. Szadir Zsaparov kirgiz államfõ és Novák Katalin köztársasági elnök, miután stratégiai megállapodást írt alá Budapesten, a Sándor-palotában 2023. február 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország és Kirgizisztán között stratégiai együttműködés épül, ezt szolgálja a most aláírt megállapodás is – mondta a kirgiz köztársasági elnök hétfőn Budapesten, miután magyar partnerével találkozott.

Szadir Zsaparov a Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a cél az, hogy magasabb szintre lépjenek a két ország kapcsolatai, és ennek elérése érdekében több lépést tettek az elmúlt években.
Az együttműködés fontos területe a gazdaság, a kultúra, az oktatás – sorolta a kirgiz államfő.
Elmondta: magyar partnerével a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit vitatták meg, és azt az előrelépést, amit az elmúlt években értek el az együttműködés erősítésében.
Sikeres projektek valósultak meg a két ország között, és a keddi üzleti fórumon további megállapodások aláírását tervezik, hogy a stratégiai partnerséget tovább erősítsék – közölte a kirgiz köztársasági elnök.
Megjegyezte: az is fontos cél, hogy a közvetlen légi összeköttetés mielőbb létrejöjjön a két ország között.