A honvédelmi miniszter a kormány és a tárca nevében részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.
Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.
Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik – emelte ki.
Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.
A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni – mondta a politikus.
Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.
Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.
Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.