Inkorrekt és jogsértő, hogy Brüsszel a globális minimumadó megszavazását összeköti a helyreállítási pénzek folyósításával – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke csütörtökön az MTI-nek.

A kormánypárti politikus értékelése szerint a brüsszeli elit továbbra is minden erejével azon van, hogy rákényszerítse a tagállamokat a globális minimumadó bevezetésére. Felidézte: ennek elfogadása duplájára emelné a magyar vállalkozások adóterheit. Ez békeidőben is elfogadhatatlan, háború idején pedig egyenesen felháborító – jelentette ki.
Bánki Erik szerint az Európai Parlament szerdán “továbbment a lejtőn” és a baloldal nyomására határozatban elvitatta Magyarországtól azt a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje. Sőt, a Magyarországnak járó helyreállítási alap visszatartásával fenyegetőzött – tette hozzá.
Aki vétóról beszél az ügyben, az nem ismeri az európai döntéshozatali mechanizmust – hívta fel a figyelmet a politikus, kifejtve: vétójog nincsen, konszenzusos döntéshozatal viszont van. “A konszenzusos döntéshozatal éppen azt jelenti, hogy addig kell tárgyalni egy ügyről a döntés előtt, amíg nincs teljes egyetértés. A teljes egyetértés pedig nem zsarolással és fenyegetésekkel születik meg” – fogalmazott, megjegyezve: Magyarország egyetlen tagállamtól sem vitatja el a jogot, hogy saját érdekeit és álláspontját képviselje az EU-ban, és magától értetődőnek tartja, hogy maga ezt tegye.
Brüsszel ahelyett, hogy a háború idején adóemelésekkel sodorja versenyhátrányba egész Európát, dolgozhatna a béke mielőbbi helyreállításán, ami a kontinens gazdaságát is helyrebillentené – érvelt a gazdasági bizottság elnöke.