Az űripar olyan dinamikusan növekvő iparág, ahol akár kezdő vállalkozások is jelentős szerephez juthatnak – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Fábián Gergely az Űriparfejlesztés és versenyképesség – finanszírozási és külpiaci körkép konferencia megnyitóján egy tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az űripar globális árbevétele 427 milliárd dollárról több mint 1100 milliárd dollárra nő 2040-re. Ez az egyik legjobban növekvő iparág – hangsúlyozta.
Az államtitkár kitért arra is, hogy az űripar fejlesztésében az NGM célja többek között a pályázati források, egyéb támogatások feltérképezése és a nemzetközi kiállításokon való részvétel biztosítása.
Magyarország céljai ambíciózusak az űriparban, ezt szükséges bemutatni, láttatni a különböző kiállításokon és az európai ökoszisztémában is – emelte ki. Hangsúlyozta az iparág szereplőivel való folyamatos konzultációt is. Mint mondta, “hallgatni kell az iparra”.
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa azt mondta, hogy az űriparban rejlő lehetőségeket a Nemzeti Űrstratégiában megfogalmazott célok mentén, az NGM-mel közösen valósítják meg. Felhívta a figyelmet, hogy a KKM széles diplomáciai háttérrel és a nemzetközi együttműködésék biztosításával segíti a folyamatot.
Ő is kiemelte a kiállításokon való részvétel fontosságát, mint mondta a régiós országok, például Lengyelország már évek óta külön nemzeti standdal jelenik meg ezeken a jelentős rendezvényeken.
Ferencz Orsolya hangsúlyozta, hogy az űripar válságálló iparág, amelynek a jelentősége egyre jobban nő. Mint mondta, Magyarországnak is “proaktívvá kell válnia” a területen. Megítélése szerint erre jó alkalmat teremt Magyarország uniós elnöksége.