Az államilag támogatott babaváró hitel iránt felpörgött a kereslet a tavalyi év végén, az idén azonban visszaesésre számít az Erste Bank.

Az Erste az egész tavalyi, újonnan folyósított babaváró hitelállomány negyedét utalta ki november-decemberben, ami kétszer annyi, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a hitelintézet pénteken az MTI-nek eljuttatott közleményében.
Szabó Alexandra, az Erste Bank lakossági fedezett hiteltermék- és portfóliómenedzsment területének vezetője a közleményben kifejtette, hogy a lakáspiac drasztikus visszaesése miatt eleve szűkülhet az igénylők köre a babaváró hiteleknél. Hozzátette, hogy a konstrukció folytatásának bizonytalansága miatt jelentős volt az előrehozott kereslet az év utolsó hónapjaiban, emiatt várható visszaesés az idei év elején. Az újraindulást nehezíti a közigazgatási szünet is, mivel az igénylések befogadásához a TB-jogosultság igazolását a Kormányhivataloknál lehet igényelni.
Arra is kitért, hogy 2023 fordulatot hoz a babaváró hitelek visszafizetésében, hiszen azoknak, akik 2020-ban az első gyermek születése után éltek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, idén kell megkezdeniük a visszafizetést. A kölcsönt felvevő ügyfelek több mint a felét érinti ez; a havi részlet ebben az esetben 46 ezer forint körül lesz, miután az ügyfelek döntő többsége a maximális 10 millió forintos összeget vette fel 20 évre – jelezte.
Egyelőre kevesen vannak azok az adósok (kevesebb, mint 0,2 százalék), akiknél három gyermek született, és emiatt az állam elengedte a teljes tartozást. De azoknak a száma sem éri el a hat százalékot, akiknél a második gyermek után az adósság 30 százalékát engedték el – ismertette a pénzintézet a közleményben.