A szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa személyében a világ a 20. és a 21. század egyik legkiválóbb teológusát veszítette el – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

XVI. Benedek élete, munkássága és lelkipásztori tevékenysége “irányt mutat a jelenkor számos kacskaringós tévútján” – emelte ki az államfő Twitteren. Felidézte: az elhunyt egyházfő közeli munkatársa volt közvetlen elődjének, Szent II. János Pál lengyel pápának.
Mateusz Morawiecki kormányfő “nagy katolikus gondolkodónak, szellemi tekintélynek” nevezte az elhunytat. “Szerény, de egyben nagy formátumú ember volt” – írta a miniszterelnök a Facebookon. Felidézte: még pápává választása előtt Joseph Ratzinger érsekként, bíborosként többször látogatott Lengyelországba, pápaként pedig 2006-ban zarándokolt oda.
Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület közleménye szerint “az utóbbi évszázadok egyik legkiválóbb Szent Péter-utódnak” nevezte XVI. Benedeket.
Későbbi sajtóértekezletén Gadecki bejelentette: részt vesz a január 5-ei temetésen, az egész lengyel püspöki kar pedig január 7-én a varsói Isteni Gondviselés Templomában gyűlik össze az elhunyt pápa életéért és munkásságáért bemutatandó hálaadó szentmisén.
Szombat este Marek Jedraszewski krakkói érsek a Wawel királyi vár székesegyházában mutat be szentmisét XVI. Benedek pápáért. A waweli székesegyházban délben megkondították a 16. századi Zsigmond-harangot, amelyet fontos történelmi események idején, például a pápaválasztás eredményének bejelentésekor szólaltatnak meg.
Szóltak a harangok a legismertebb lengyelországi búcsújáróhelyen, Czestochowában is. Az ottani pálos kolostor közleménye szerint a szerzetesek és a zarándokok hálaadó imákat mondanak az elhunyt pápa szolgálatáért.