Elérte a 4300 méter magasan fekvő alaptábort és szerdán megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton hegymászó a Hindukus-hegységben. A két alpinista a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 részeként a 7403 méter magas fekvő Istor-o-Nal csúcs megmászását tűzték ki célul – tájékoztatta az expedíció sajtójával foglalkozó cég az MTI-t szerdán.

Kalandos vándorlás után június 8-án érték fel a magyar hegymászók az alaptáborba az Istor-o-Nal (7403 m) lábánál. A hegységben jelenleg rajtuk kívül nem tevékenykedik másik expedíció, a csúcsmászásra legkorábban június utolsó napjaiban kerülhet sor – írták.
A nyolcezresek túlzsúfolt és rögzített kötelekkel, létrákkal kiépített normál útjaihoz képest a két magyar alpinistának mászás közben komoly technikai nehézségeket kell leküzdenie úgy, hogy a hegyet nem készítik elő számukra magashegyi teherhordók.
A két hegymászó nem támaszkodik külső segítségre – mások által elhelyezett “rögzített kötelekre”, magashegyi teherhordókra, oxigénre -, és a lehető legtisztább, alpin stílust igyekeznek követni: “mozgó tábort” használnak és a lehető legkönnyebb felszereléssel vágnak neki a hegynek.
Klein Dávid eddig négy nyolcezer méternél magasabb hegy csúcsán állt, valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül (Gasherbrum, 2003; Cso-Oju, 2004; Manaszlu, 2015; Annapurna, 2016). A hegymászó 2023-ban, Kerekes Bencével már próbálkozott az Istor-o-Nal megmászásával, de akkor a körülmények miatt 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.
Nagy Márton fiatal hegymászó és társai 2022-ben – a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott égisze alatt – a közel 6000 méteres Bondit Peak első megmászását hajtották végre – áll a közleményben.