SOCHI, RUSSIA - DECEMBER 4 (RUSSIA OUT) Serbian President Aleksandar Vucic speaks during press conference after Russian-Serbian talks on December 04, 2019 in Sochi, Russia. Serbian President Vucic is having a one-day trip to Sochi. Russian President Putin is holding a set of meetings on military development this week, prior to Normandy Format talks with Ukrainian President Volodimyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkerl in Paris, planned on December, 9. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

December 17-re írta ki az előrehozott parlamenti választást Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerdán Belgrádban. Ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen.

A televízióban is közvetített eseményen az elnök kiemelte: a kormány kérésére feloszlatta a parlamentet, és előrehozott parlamenti választást írt ki.
Mint mondta: nehéz időket él az egész világ, globális kihívások, háborúk és összeütközések nehezítik az életet. “Olyan időket élünk, amikor arra van szükség, hogy mindannyian egységesek legyünk a létfontosságú nemzeti és állami érdekek megőrzéséért folytatott harcban” – húzta alá. Olyan idők ezek, amikor Szerbia számos nyomásnak lesz kitéve a Koszovóval fenntartott kapcsolata, de más, regionális és világot érintő kérdések miatt is – tette hozzá.
Nagyon fontos, hogy Szerbia megőrizze a békét és a stabilitást, egyben megőrizze belső egységét – húzta alá. “A kampány lehetőséget biztosít arra, hogy az állampolgároknak bemutassuk a különböző elképzeléseket, a különböző programokat, a különböző politikákat, amelyeknek versengeniük kell, de ezeknek egyik pillanatban sem szabad veszélyeztetniük a létfontosságú állami és nemzeti érdekeinket” – részletezte.
Aleksandar Vucic minden résztvevőnek sok sikert kívánt, és azt üzente: az állampolgárok számára az a legfontosabb, hogy a legjobb résztvevők, a legjobb ötletek és a legjobb programok győzzenek.
Szerbiában 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást, majd az előbb Aleksandar Vucic, majd Ana Brnabic vezette kormány 2016 és 2020 között “túlélte” a négyéves ciklust. A 2020-as választások eredményének közlését követően Aleksandar Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később biztosan ismét előrehozott választást tartanak, így 2022-ben újra voksolásra került sor, és az eredmények közlését követően az elnök bejelentette: az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb a megbízatási ideje.
A parlamenti választással egy időben előrehozott önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen, illetve vajdasági tartományi választásra is számítani lehet.
A választás kiírásakor Vladimir Orlic házelnök minden állampolgárt arra kért, vegyen részt a voksoláson, és támogassa azt a pártot, amely szerinte a legjobban tudja a jövőben vezetni az adott települést.
Az érintett települések polgármesterei szeptember végén mondtak le, hogy lehetővé tegyék az előrehozott önkormányzati választások megtartását.
December 17-én valamivel több mint 6,7 millió választópolgár járulhat az urnák elé Szerbiában.