Az Európai Bizottság idén 1,7 milliárd eurót irányoz elő a humanitárius segítségnyújtás finanszírozására, az uniós testület szerdán elfogadta az erre vonatkozó költségvetési terveket.

A brüsszeli testület a rendelkezésre álló forrásokból 207,8 millió eurónyi összeget mozgósít Délkelet-Európába, elsősorban az ukrajnai háború okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozására. További 181,5 millió euróval támogatja a Száhel-övezet országaiban, a Közép-afrikai Köztársaságban és a Csád-tó térségében zajló konfliktusok által sújtott lakosságot. 330,7 millió eurót az EU humanitárius projektekre fordít Kongóban, Dél Szudánban, Ugandában és Északkelet-Afrikában az éghajlatváltozás és a fegyveres konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek alapvető szükségleteinek kielégítésére. Az EU 382,2 millió eurót biztosít továbbá a Jemenben, Szíriában és a szomszédos térségekben jelenleg is fennálló regionális válság által sújtott lakosság támogatására.
Az ázsiai régióban Banglades, Mianmar, Latin-Amerikában pedig Kolumbia és Venezuela számára nyújt az unió mintegy 237 millió eurós humanitárius támogatást. A bizottság 263,5 millió eurót tart fenn az év során hirtelen fellépő humanitárius válsághelyzetekre, 108,2 millió eurót pedig úgynevezett horizontális tevékenységekre, innovatív projektekre és szakpolitikai kezdeményezésekre fordít.