Az Európai Unió és az Európa Tanács is elítélte, valamint felháborodásának adott hangot, amiért Moszkvában hétfőn a bíróság 25 évi szabadságvesztésre ítélte Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozatában azt írta: “a felháborítóan kemény bírósági döntés” egyértelműen bizonyítja, hogy Oroszország visszaél az igazságszolgáltatással annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon aktivistákra, emberijogi aktivistákra és mindazokra, akik ellenzik az Ukrajna elleni háborút.
Kijelentette, a titkosnak minősített tárgyalás nem felelt meg a pártatlan és független bíróság előtti tisztességes és nyilvános eljárás nemzetközi normáinak. Kiemelte továbbá: Oroszországnak biztosítania kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést Vlagyimir Kara-Murza és minden bebörtönzött számára.
“Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazon oroszokkal, akiket az emberi jogokért folytatott harc, az igazság kimondása és a rezsim bírálata miatt állítanak bíróság elé, börtönöznek be vagy félemlítenek meg” – fogalmazott.
Borrell továbbá hangsúlyozta: az EU felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedje szabadon mindazokat, akiket politikai indíttatású vádak miatt börtönöztek be. Emellett követeli, hogy Moszkva helyezze hatályon kívül azokat a jogszabályokat, melyek cenzúrázzák az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos valós információkat, valamint az úgynevezett külföldi ügynökökről és nemkívánatos szervezetekről szóló törvényt, amelyeket a civil társadalom és a független hangok elnyomására használnak – tette hozzá az uniós főképviselő.
Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában azt írta: elítéli az orosz ellenzéki vezető kirakatperében kiszabott börtönbüntetést.
“Annak ellenére, hogy Oroszország megpróbálja elhallgattatni a kritikusait, hangjukat világszerte meghallják és nem felejtik el őket” – fogalmazott a főtitkár, majd hozzátette: az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal a bebörtönzött politikussal, és azonnali szabadon bocsátására szólít fel.