Augusztus 20-án az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is megemlékeztek Szent István és a magyar államalapítás ünnepéről.

Közös rendezvényen emlékezett meg a magyar államalapítás ünnepéről Washingtonban a magyar nagykövetség és a Washingtoni Magyar Ház. A rendezvény zarándoklatnak nevezett közös sétával kezdődött, amely a magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel szoros kapcsolatot ápoló arlingtoni Marymount Egyetemről indult és a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Szentélye bazilikában zárult szentmisével.
A bazilikában Szabó László nagykövet köszöntötte az egybegyűlteket, majd szentmisét és kenyérszentelést tartottak. A misén Thomas Yehl atya külön áldást kért Magyarországra és vezetőire.
A mise után a nagykövetségen rendeztek fogadást az ünneplő magyarok és a meghívott amerikai vendégek részvételével. Szabó László nagykövet rövid beszédben méltatta Szent István király munkásságát és a magyar történelmet, a magyarság évszázadokon átívelő küzdelmét a megmaradásért, és hangsúlyozta, hogy Magyarország keresztény állam.
Hétfőn az amerikai külügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozta Mike Pompeo külügyminiszter közleményét, amelyben az államalapítás ünnepén köszöntötte a magyarokat, méltatva a többi között Magyarország gazdag történelmét, kultúráját és hagyományait, illetve a két ország szoros baráti és szövetségesi viszonyát.