AM: kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével a hazai erdőgazdaságok

Az Agrárminisztérium (AM) irányítása alá tartozó erdőgazdaságok 2010 óta kiemelten foglalkoznak az erdei turizmus fejlesztésével – mondta az AM erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Soproni-hegységben található Hidegvízvölgyben, ahol átadták a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. Roth Turistaházát.

Szentpéteri Sándor kifejtette, hogy eddig több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák és erdei vasutak fejlesztésére és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő projektek is.
Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt az erdőgazdaságok adatai szerint országosan átlagosan 25-30 százalékkal emelkedett a látogatók száma, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban.
A helyettes államtitkár elmondta, hogy az ökoturisztikai fejlesztésekbe fektetett összeg a társadalom jólétébe fektetett összeg.
Bizodalmát fejezte ki, hogy a járvány egyik pozitív hozadéka lesz a természetben kikapcsolódást keresők számának tartós emelkedése.
Szentpéteri Sándor leszögezte, hogy Sopron új lehetőségek kapujában áll, a TAEG Zrt. év elejétől a Soproni Egyetemet fenntartó alapítványhoz került, amelyhez később az Erdészeti Tudományos Intézet is csatlakozott, ezáltal új felsőoktatási struktúra kialakítása, új oktatási és kutatási szemlélet meghonosítása vált lehetővé.
A megújult intézményben megtalálható a fenntarthatóság oktatását szolgáló mindegyik szakterület, és a fenntartható egyetemi koncepció megvalósításához az ökoturizmus fejlesztése jól illeszkedik – fűzte hozzá.
A TAEG Zrt. meglévő ökoturisztikai hálózatára és annak üzemeltetési tapasztalataira támaszkodva a Soproni Egyetemnek egyedülálló turisztikai képzés létrehozására van lehetősége és a térség turisztikai fejlesztéseinek egyik motorjává válhat – mondta.
Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a társadalmi jólétet szolgáló, az egészséges kikapcsolódási lehetőséget kínáló ökoturizmus fejlesztése mellett és ennek egyik fellegvára volt eddig is és lesz a jövőben is Sopron, ahol az egyetem égisze alatt az oktatás, a kutatás és a gyakorlati megvalósítás együttesen szolgálják eme célok megvalósítását.
Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, nincs még egy olyan ország, ahol az elmúlt 3-4 évben olyan gyors ütemben újítottak volna fel turistaszállókat, szálláshelyeket, mint nálunk.
A kormánybiztos szerint nagy a verseny a számítógépes játékokkal, mert a fiatalokat ezen játékok elől “kell elcsábítani”, de ez csak akkor lehetséges, ha a szálláshelyek megfelelő színvonalúak.
Emlékeztetett: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, ennek része az is, hogy a szabadidőt megfelelően lehessen eltölteni és a hazai turisztikai szálláshelyek olyan színvonalúak legyenek, mint Ausztriában, vagy Szlovákiában.
Elmondta azt is, hogy 2018 óta 98 turistaház fejlesztését támogatták és jelenleg is 42 turistaház, zarándoképület felújítása van folyamatban.
A TAEG Zrt. üzemeltetésében lévő Roth Turistaházat a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program részeként építették 65 millió forintból, az épületben egyszerre 12 ember is elfér – mondta a kormánybiztos.
Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy az elmúlt években a kormány által is támogatott beruházásoknak köszönhetően a járvány elmúltával nőni fog a vendégéjszakák száma Sopronban és a Fertő-tájon, amely 2016 óta kiemelt turisztikai térség. Hozzátette, hogy ebben a növekedésben az M85-ös gyorsforgalmi útnak is nagy szerepe lesz, mert az emberek többsége úgy választja meg úticélját, hogy az könnyen és gyorsan elérhető legyen.
A turistaházat a TAEG Zrt. Roth Gyula (1873-1961) Kossuth-díjas erdőmérnökről, egyetemi tanárról nevezte el.