A K&H az elmúlt 3,5 évben több mint 225 milliárd forint értékben folyósított babaváró kölcsönt, ebből 60 milliárdot 2022-ben vettek fel, a bank piaci részesedése ebben a szegmensben a 2021-es 11,8 százalékról 13,5 százalékra nőtt – közölte a bank hétfőn az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy újabb két évet kapott a babaváró támogatás, a legfrissebb jogszabály szerint 2024 végéig lehet igényelni a gyermekvállalást ösztönző, az állami támogatás miatt kedvezményes hitelkonstrukciót.
A babaváró maximális összege 10 millió forint és a teljes futamidő alatt kamatmentes, ha 5 éven belül születik legalább egy gyermek a családban. Ezen kívül a gyermek születését követően kérhető a hitel törlesztésének 3 évig tartó szüneteltetése is. Az állam a második gyermek megszületésekor az aktuális tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezését követően pedig a teljes adósságot átvállalja – ismertetik a lehetőséget.
Árva András, a pénzintézet lakossági szegmensért felelős marketingvezetője a közleményben kiemelte, a korábbinál bizonytalanabb gazdasági helyzetben és a magas kamatkörnyezet miatt felértékelődhet a babaváró támogatás szerepe a rendkívül kedvező kamatszintje miatt. A K&H-nál elsősorban lakáscélra fordították a babaváró összegét az érintettek a 2019 júliusi indulás óta.