A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, változatlanul 10 százalékos bevétel- és nettó nyereségnövekedéssel számol forintban az idén – mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Hangsúlyozta, hogy négy, önmagában erős üzletág – nőgyógyászat, biotechnológia, neuropszichiátria és generikus üzletág – alkotja a céget, ezt a legfrissebb számok is alátámasztják.
Kitért arra, hogy a cég fejlesztési programjai a tervek szerint haladnak, jelenleg 21 termék van törzskönyvezési és bevezetési szakaszban.
A tavaly őszi bejelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. eladta a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát, ezt a héten jóváhagyták a hatóságok, az üzletág így év végéig fokozatosan kikerül a cég mérlegéből, az eredményre nem lesz hatással – ismertette.
A Richter Gedeon Nyrt. péntek hajnalban közzétett gyorsjelentése szerint a társaság az első negyedévben 39,03 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 3,0 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakinál, árbevétele 209,653 milliárd forint volt, 24,8 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.
Orbán Gábor kitért arra, hogy az eredményt növelték az első három hónapban éves összevetésben tapasztalt kedvező árfolyammozgások. Ugyanakkor bevezettek egy új mutatót is, az úgynevezett szűrt EBIT-et, azaz a korrigált kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) az egyedi hatásoktól megtisztított alaptevékenység eredményességét tükrözi. A tisztított EBIT 59,1 százalékkal 58,9 milliárd forintra nőtt az első negyedévben – ismertette.
Az eredményt ugyanakkor befolyásolta a rendkívüli adó speciális elszámolása is – jegyezte meg, hozzátéve: az extra teher versenyhátrányba hozza a magyarországi gyártóbázissal rendelkező, magas hozzáadott értéket előállító cégeket, így a Richtert, mivel az adó nem vonatkozik az OTC piac (vény nélküli piac) szereplőire.
Bogsch Erik az igazgatóság elnöke méltánytalannak nevezte a magyarországi gyógyszergyártást sújtó különadót. Tavaly 45,3 milliárd forint volt ez a teher, idén az első negyedévben pedig meghaladta a 17 milliárd forintot. Miközben a külföldi gyártókra nem vonatkozik ez az adó, így a magyar gyártóknak ez súlyos versenyhátrányt jelent. A különadó léte üzletpolitikailag is erősen megkérdőjelezhető – húzta alá.
A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 6605 forint volt.