A májusi 396 millió euróról 152 millióval 547 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete júniusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előzetes adataiból.

Az exportbevételek 510 és az importkifizetések 110 millió eurós növekedésének következtében 400 millió euróval 1,702 milliárd euróra nőtt a reálgazdasági folyamatokhoz köthető, azaz külkereskedelmi aktívum, amiből 389 millió eurónyi az áruforgalmi többletből származott.
Az elsődleges jövedelmek nettó kiáramlása ugyanakkor 223 millió euróval nőtt májushoz képest júniusra, ám ebből a növekményből alig 5 millió euró származott a közvetlen külföldi működőtőke befektetések után járó jövedelmekből hazautalt profitból, míg a portfólió befektetések hozamának kiáramlása 246 millió euróval haladta meg a májusit.
A tőkemérleg aktívuma júniusban 59 millió euróval elmaradt az előző havitól, aminek zöme, 56 millió euró, az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek csökkenéséből következett.
Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó mutatójaként elfogadott úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben májushoz képest 93 millió euróval, 725 millió euróra javult júniusra.