Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése júniusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken ismertetett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI júniusra vonatkozó előzetes értéke öthavi mélypontra, 50,3 pontra gyengült a májusi 52,8 pont véglegesről. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 52,5 pontra számítottak.
A szolgáltatóipari BMI előzetes júniusi értéke ugyancsak öthavi mélypontra, 52,4 pontra süllyedt a májusi 55,1 pontról. Elemzők 54,5 pontot vártak.
A feldolgozóipari BMI 43,6 pontra, 37 havi mélypontra esett a májusi 44,8 pontról. Szakértők a májusival megegyező júniusi mutatóra számítottak.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.
Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint “miután az eurózóna GDP-je zsinórban már másodszor zsugorodott az első negyedévben negyedéves összevetésben, valamelyest nőtt annak a valószínűsége, hogy a GDP ismét negatív előjelű lesz a folyó negyedévben.”