A járműiparnak, az új kapacitások létrejöttének és a vállalati rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy a magyar ipar hónapok óta ilyen jól teljesít – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH pénteki közlése szerint tavaly novemberben az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva  2,1 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.
György László hozzátette, a magyar mikro kis- és közepes vállalkozások számára elérhető rezsicsökkentéssel, csaknem félmillió vállalkozásnak a rezsijét sikerült az egyetemes szolgáltatás díja alatt tartani.
Rámutatott, hogy Lengyelországban és Szlovákiában január 1-jén 15-24 százalék közötti mértékben emelkedett az áram, illetve 10-54 százalék közötti mértékben a gáz ára a vállalkozások számára. Ezzel szemben félmillió magyar vállalkozás változatlan áron kaphatja az áramot és a gázt, úgy mint 2021-ben, ami nagyon jelentős versenyképességi előny – jelentette ki György László.
Kitért arra is, hogy zajlik a magyar járműipar átalakulása az elektromos autók, az önvezető autók irányába, ez húzza a magyar gazdaságot.
Miközben a magyar járműipar soha nem látott mértékű megrendelés-állománnyal áll szemben, a globális piacon jelentkező félvezető hiány miatt ezeket a megrendeléseket nem tudja maradéktalanul kielégíteni. Az államtitkár szerint ezért nagy meglepetést okozott, hogy a KSH adatai alapján az ipar tavaly novemberben éves összevetésben csaknem 3 százalékkal tudott bővülni.
György László kiemelte, a szaktárca a maga eszközeivel azon dolgozik, hogy a kínálati oldal hiányosságait, a félvezető- és az alapanyagihányt orvosolják. Segíteni próbálnak a Magyarországon működő vállalkozásoknak, hogy 2022-ben ki tudják elégíteni azt a hatalmas megrendelés-állományt amellyel szembe néznek, hiszen ezáltal idén még jobb éve lehet az iparnak, mint 2021-ben volt.