Budapest, 2023. május 4. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál online hitelezési konferenciáján a budapesti Marriott Hotelben 2023. május 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a kuvaiti külügyminisztert hétfőn, a találkozón a felek az aktuális világgazdasági folyamatok mellett áttekintették a magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok helyzetét és állapotát, valamint a további együttműködések lehetséges területeit – tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a találkozón Nagy Márton kiemelte, hogy Kuvaitban a munkanélküliség rendkívül alacsony, mindössze 2,5 százalékos, ami példaértékű.
A gazdaságfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalom 2022-ben 33 millió dollárt ért el, ebben nagy tér mutatkozik a fejlődésre: az energetikai kapcsolatok fejlesztésen túlmutatóan előremutató lehet a két ország együttműködésének megerősítése a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar területén.
Nagy Márton hozzátette, hogy Kuvait pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központtá kíván válni 2035-re. Magyarország érdeke, hogy ebben a folyamatban részt vegyen, a magyar vállalkozások pedig képesek legyenek aktívan bekapcsolódni az átalakulásba.
A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a két ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainak megerősítése érdekében aktív párbeszédet kell fenntartani, így az egyeztetések folyamatosak maradnak a jövőben is – áll a GFM közleményében.