Budapest, 2023. május 4. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál online hitelezési konferenciáján a budapesti Marriott Hotelben 2023. május 4-én. MTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) delegációjának élén Kínába utazik, ahol a magyar gazdaság szempontjából kiemelt kormányzati és gazdasági szervezetekhez látogat. Kínai útja során a miniszter többek közt találkozni fog a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tisztviselőivel, a Kínai Fejlesztési Bank, a Bank of China, a Kínai Export-Import Bank, valamint a Huawei képviselőivel.

A GFM szerdai közleményében azt írta, Kína Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a 13 milliárd dollárt.
A közleményben Nagy Márton kiemelte, hogy “Kína a világ egyik legjelentősebb gazdasága, rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, technológiai világnagyhatalommá vált, a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb. Egyre több jelentős kínai beruházás érkezik hazánkba, így már az FDI állomány 3 százaléka köthető Kínához.”
A gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, ahhoz, hogy hazánk a jövőben is fenn tudja tartani a dinamikus gazdasági növekedést új beruházásokra van szükség. Így védhetők meg a családok, a munkahelyek, ennek köszönhetően folytatódhat a bérek folyamatos és nagyarányú emelkedése.