Több mint tízezer orosz katona kapott jutalmat ellenséges haditechnikai eszköz megsemmisítéséért vagy elfogásáért az ukrajnai “különleges hadművelet” kezdete óta – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint tavaly 7064 katonát jutalmaztak 11 586 ukrán és nyugati haditechnikai eszköz megsemmisítéséért, az idei év öt hónapjában pedig 3193-at 4145-ért.
“A kifizetés, amelyet a katonák személyes bankszámlájára utalnak át, a katonai egységek parancsnokainak utasítása alapján történik. Mindemellett nincs semmilyen korlátozás a katonáknak történő kifizetésekben amiatt, hogy korábban hány ellenséges haditechnikai eszközt semmisítettek meg” – hangzott a moszkvai katonai tárca tájékoztatása.
A minisztérium szerint idén az orosz katonák 300 ezer rubelt kaptak 45 ukrán helikopter és 71 repülőgép mindegyike után. (egy rubel négy forint) Ugyancsak 300 ezer rubel járt az összesen 15 Tocska-U taktikai rakétarendszer-indítóállvány és HIMARS sorozatvető megsemmisítéséért.
A haditengerészek hat tengeri drónnak a Krím térségében történt megsemmisítéséért egyenként 200 ezer rubelt kaptak. A tárca szerint a zaporizzsjai és a dél-donyecki hadvezetés most szervezi a kifizetéseket, amelyek azoknak a katonáknak járnak, akik német Leopard harckocsikat, valamint amerikai és más NATO-országok által gyártott páncélozott járműveket semmisítettek meg.
A tárca azt követően tette közzé jelentését, hogy Vlagyimir Putyin haditudósítókkal folytatott találkozóján kifogásként merült fel, hogy a megsemmisített Leopardokért még nem fizettek jutalmat. Az orosz elnök akkor megígérte, hogy tisztázni fogja a helyzetet.
A nyugati haditechnika megsemmisítésének honorálására az orosz üzleti és kulturális élet képviselői részéről is érkeztek felajánlások.