Az orosz támadás ellen védekező ukránok is békét akarnak, de olyan békét, amely megőrzi hazájuk függetlenségét és szuverenitását – jelentette ki a német államfő pénteken Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier a Németország helyzetéről szóló beszédében kiemelte, hogy a “birodalmi megszállottságában” a szomszéd országra rárontó orosz elnök, Vlagyimir Putyin rakétatámadásai ellen nap mint nap pincékbe kényszerülő ukránok is békét akarnak, méghozzá “még nálunk is sürgetőbben”, de “igazuk van, amikor azt mondják, hogy igazságos béke kell”.
Az igazságtalan béke nem megoldás, mert “magában hordozza az új erőszak csíráit”, és “megerősítené mindazokat, akiknek hataloméhsége nem ismer törvényt és szabályokat”.
Ez nem lehet Németország érdeke, hiszen “egy látszatbéke csak tovább növelné Putyin étvágyát” – húzta alá a német államfő.
Mint mondta, hogy az orosz elnök “tönkre tette Gorbacsov álmát a közös európai házról”, az Ukrajna elleni háborújával “porrá és hamuvá tette az európai békerendet”.
A háború korszakfordulót jelent, és ebben az új korszakban Németország és Oroszország szemben áll egymással – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.