Milyenek a nemzetközi tapasztalatok a kínai vakcináról?

A kínai vakcinát már több tízmillió embert kapta meg a világon, a visszajelzések alapján csupán az influenza elleni oltáshoz hasonló enyhe oltási reakciókat válthat ki – mondta el a portálunknak adott interjú újabb részében Müller Cecília.

Világviszonylatban már 43 milliónál tart a kínai vakcinával beoltottak száma, és ez naponta emelkedik – fogalmazott a tiszti főorvos. Hozzáfűzte: gyakorlatilag az influenzavakcinánkhoz tudná hasonlítani ezt a típusú oltóanyagot. – Tehát ugyanazokkal a hatásokkal kell szembenéznie annak, akit ezzel a vakcinával oltanak be. Jellemzően ezek helyi reakciók, enyhe bőrpír, egy pici duzzanat, nyilvánvalóan fájhat egy kicsit a beadás helye, a szúrcsatorna. Általános reakcióban legfeljebb egy kis levertséget vagy hőemelkedést tapasztalhatunk – fejtette ki Müller Cecília.

Ezek olyan oltási reakciók, amik maguktól is nagyon gyorsan rendeződnek, legfeljebb egy pici bágyadtság, fáradtság lép fel. Nagyon ritkán egy-egy nyirokcsomó-duzzanat lehetséges. A szakember szerint ezek általában nem igényelnek semmilyen beavatkozást, hogyha netán láz lenne, akkor paracetamol tablettával védekezni tudunk.