Jövő hétfőtől a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az érkezésük utáni karanténidőszak alatt két koronavírustesztet kell elvégeztetniük – jelentette be kedden Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

Hancock a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta azt is, hogy tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, ha az érkezésük előtti tíz napban olyan országokban jártak, amelyekből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába.
A miniszter tájékoztatása szerint a külföldről érkezőknek február 15-től két PCR-tesztet kell elvégeztetniük, az elsőt két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.
A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.
Az egészségügyi miniszter által kedden ismertetett rendelet ezt a kötelezettséget egészíti ki az érkezés utáni két további koronavírusteszt előírásával.
Matt Hancock elmondta: erre a két szűrővizsgálatra a Nagy-Britanniába készülőknek még indulásuk előtt időpontot kell foglalniuk a brit kormány erre a célra kialakított online felületén, amely csütörtöktől működik.
Ha az érkezés után elvégeztetett két teszt bármelyike pozitívnak bizonyul, az érintetteknek a szűrővizsgálat időpontjától számítva további tíz napig karanténban kell maradniuk, és ha szükséges, igénybe vehetik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ellátórendszerét.
Pozitív lelet esetén a brit egészségügyi hatóságok a teszthez használt mintát automatikusan genetikai vizsgálatnak vetik alá, megállapítandó, hogy a fertőzést nem valamelyik új koronavírus-változat okozta-e – mondta keddi ismertetésében a brit egészségügyi miniszter.
Hozzátette: ezer font (csaknem 410 ezer forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók alávetni magukat az első koronavírustesztnek, és kétezer font büntetés vár azokra, akik mindkét kötelező szűrést visszautasítják.
A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást azoknak, akik életvitelszerűen nem Nagy-Britanniában élnek.
Ez a tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint – szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt – Portugáliára vonatkozik.
Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.
Ennek az előírásnak a részleteiről Matt Hancock keddi alsóházi ismertetésében elmondta: azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek és a tilalmi listán szereplő országokból térnek haza, indulásuk előtt le kell foglalniuk szálláshelyüket az e célra szolgáló, ugyancsak csütörtökön üzembe lépő online kormányzati foglalási felületen.
A karanténcsomag költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (715 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük. Ez az összeg a szállásköltséget, a közlekedést és a koronavírus-szűrés díját tartalmazza.
A brit kormány eddig 16 szállodával kötött szerződést és 4600 szobát foglalt le erre a célra – mondta az egészségügyi miniszter.
Hozzátette: a tiltólistán szereplő országokból beutazók csak csekély számú kijelölt repülőtérre vagy egyéb beléptető pontra érkezhetnek, és innen lefoglalt szállodájukhoz kísérik őket.
E szállodák környékén “látható lesz” a biztonsági személyzet jelenléte a karanténelőírások betartása érdekében.
Matt Hancock elmondta: ötezer font (több mint kétmillió forint) pénzbírsággal sújthatók azok, akik nem hajlandók a kijelölt szállodákban eltölteni a karanténidőszakot, és a büntetés további szabálysértés esetén 10 ezer fontig emelkedhet.
Mindemellett továbbra is mindenkinek ki kell töltenie indulása előtt az indulási helyszínt, a nagy-britanniai tartózkodási helyszínt és az elérhetőségeket rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form).
A brit egészségügyi miniszter elmondta: azok, akik az érkezésük előtti tíz napban a tilalmi listán szereplő országok valamelyikében jártak és ezt elhallgatják a brit hatóságok elől, vagy valótlanságokat tüntetnek fel a Passenger Locator Form űrlapon, tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.