-2.2 C
Sopron
szombat, január 16, 2021
Kezdőlap Aktuális Gyors vakcinaszerés a cél

Gyors vakcinaszerés a cél

A kormány kötelessége, hogy minél gyorsabban beszerezze a lehető legtöbb, hatékony és biztonságos oltóanyagot – mondta Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Bárhonnan érkezik vakcina, megvizsgálják, hogy az előzetes tesztelés megfelelt-e a magyar és európai gyógyszerészeti szabályoknak.

Az Európai Unió tagállamaként hazánk egyetlen céggel, az Astra Zenecával kötött le koronavírus elleni oltóanyag kapacitást, 6,5 millió vakcinára, 13 milliárd forintért.  A vakcina tesztelése a harmadik fázisban van és a legjobb hírek érkeznek a cég oxfordi laboratóriumából.

A kormánynak ugyanakkor az a kötelessége, hogy minden olyan oltóanyagot próbáljon beszerezni, ami korábban eljuthat Magyarországra és túl van a harmadik tesztfázison, alkalmas a védekezésre, mert ezzel emberéleteket menthetünk meg. Ezért tárgyalunk izraeli, orosz és kínai vakcináról, amelyek elérését az uniós kereteken belül nem látjuk biztosítottnak.

A célunk tehát az, hogy a lehető legtöbb oltóanyag álljon rendelkezésre, a lehető leggyorsabban.  Természetesen a biztonság is fontos szempont, ezért minden esetben megvizsgáljuk, hogy az előzetes tesztelések megfeleltek-e az európai és a magyar járványügyi, gyógyszerészeti szabályoknak és csak akkor engedélyezzük az alkalmazását, ha az egészségre semmilyen kockázatot nem jelent. Bárhonnan is érkezik majd vakcina, az oltások ingyenesek és önkéntesek lesznek, mindenki maga döntheti el, hogy beadatja-e magának.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornán megerősítette, hogy a Szputnyik nevű orosz vakcina megkapta félidős jelentését, amely szerint 92 százalékos a hatékonysága. Ez Magyarország számára jó hír, mert a magyar kormány ennek beszerzéséről előrehaladott tárgyalásokat folytat. Másfél héten belül érkezik a minta, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vethetnek alá. Decemberben kismennyiségű szállítmány érkezik a klinikai tesztek elvégzéséhez. Január második felében pedig elkezdődhetnek a nagymennyiségű szállítások.