A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között, a legtöbb hallgatót az idei felvételin a gazdaságtudományi kar vonzotta – közölte az intézmény rektora pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján.

Gelencsér András elmondta, hogy 1369 hallgató kezdheti meg tanulmányait a Pannon Egyetemen a 2022/2023-as tanévben.
A következő tanévre országosan 73 805 diák került be valamely felsőoktatási intézménybe; a Pannon Egyetemet arányaiban csaknem ugyanannyian választották, mint tavaly – tette hozzá.
Az intézménybe jelentkezők 41 százaléka a legnépszerűbb gazdaságtudományi karon kezdi majd meg a tanulmányait.
Molnárné Barna Katalin oktatási rektorhelyettes közölte: a Pannon Egyetemre felvett hallgatók 84 százaléka állami ösztöndíjas képzésen tanulhat, közülük 792-en alapszakra, 227-en mesterszakra, 12-en osztatlan képzésre, 338-an felsőoktatási szakképzésre iratkoznak be szeptemberben. A felvett hallgatók 35 százaléka levelezős képzésre került.
Az államilag finanszírozott nappali alapképzések közül a legtöbb hallgatót (90) a műszaki informatikai kar programtervező informatikus szakára vették fel.
Az egyes karok vezetői közölték: a gazdaságtudományi karra 506 hallgató nyert felvételt, közülük 411-en állami ösztöndíjasok. Az alapképzési szakok állami ösztöndíjas nappali tagozatára átlagosan 420 és 450 pont közötti eredménnyel lehetett bejutni, a felsőoktatási szakképzések államilag támogatott nappali képzésein 308 és 344 pont között alakult a felvettek eredménye.
A mérnöki karra 188-an kerültek be, a műszaki felsőoktatási szakképzési szakra 30 hallgató nyert felvételt. A műszaki informatikai karra 320-an jutottak be, közülük 233-an alapképzésre, 23-an mesterképzésre, 64-en felsőoktatási szakképzésre.
A legnépszerűbb szak a programtervező informatikus alapszak volt, ahová 90-en jutottak be. A második legnépszerűbb a mérnökinformatikus alapszak volt, amelyre 66 hallgató nyert felvételt.
A modern filológiai és társadalomtudományi karra 292 hallgatót vettek fel, ez a 360 elsőhelyes jelentkező 81 százaléka. Az anglisztika alapszakra 74, a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakra 32, az angol nyelvoktató mesterszakra 21 hallgató jutott be.
Az alapszakok nappali tagozataira a tavalyihoz képest 23 százalékkal, levelező tagozataira 41 százalékkal több hallgató került be, a nappali tagozatos mesterszakos képzésekre felvettek száma pedig 32 százalékkal növekedett.
A zalaegerszegi gazdálkodási karon országosan egyedülálló módon elindul a tesztmérnöki képzés. A most felvettek átlagpontszáma a gazdálkodási és menedzsment alap- és felsőoktatási szakképzéseken a tavalyinál 12 százalékkal magasabb.
Gál Balázs oktatási igazgató elmondta, hogy a pótfelvételivel kapcsolatos tájékoztató a jövő hét közepén jelenik meg, augusztus 5-éig lehet benyújtani a kérelmet, a vizsgák pedig augusztus 8. és 19. között lesznek. A felvételivel kapcsolatos döntés augusztus 24-re várható.