12.8 C
Sopron
szombat, április 10, 2021
Kezdőlap Aktuális Emelt szintű készültség az egészségügyben

Emelt szintű készültség az egészségügyben

A tavaly áprilisi és novemberi készültségi szintet hozzuk vissza az egészségügyben a járvány harmadik hulláma miatt. Az Európán kívüli utazásokat korlátozni fogjuk, húsvétig minden regisztráltat beoltunk és segítünk a válság miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

Emelt szintű készültséget rendeltem el a kórházakban, mert a járvány harmadik hullámában drasztikusan nőhet a fertőzöttek száma – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Újra azt a készültségi állapotot kell visszahozni, ami tavaly áprilisban és novemberben volt jellemző.  Ismét alkalmazzuk a vezénylési rendszert, hogy szükség esetén minden kórházban legyen elegendő ápoló és orvos.

Nagy bajban lennénk, ha nem lenne kínai és orosz vakcina

Az uniós beszerzésben 17 millió vakcinát kötöttünk le, de nagyon kevés oltóanyag érkezik nyugatról, ezért nagy bajban lennénk, ha nem lenne kínai és orosz vakcina – hangsúlyozta a kormányfő. Azt is elmondta, hogy a kínai vakcinát – a védekezést irányító személyek körében – a jövő héten ő is megkapja. Eddig 2,5 millióan regisztráltak az oltásra, ők húsvétig megkapják legalább az első védőoltást.

Korlátozni kell az Európán kívüli utazásokat

A miniszterelnök szerint nagyon szigorú utazási szabályokat kell kidolgozni, mert sokan élnek most az olcsóbb afrikai utazási lehetőségekkel, viszont komoly veszélyt rejt magában, ha behurcolják az ottani mutáns vírusokat. Ezért az Európán kívüli, akár üzleti utakat is korlátozni fogjuk.

Senkit nem hagyunk az út szélén

A gazdasági újraindítási akcióterv kapcsán úgy fogalmazott: a harmadik hullám sok tízezer ember munkahelyét veszélyezteti, sokan bizonytalan helyzetbe kerültek a válság miatt. A bajba jutott vállalkozásoknak előre kifizetjük a bértámogatásokat és ezt a pénzt az újraindítást követő első hónapban is folyósítani fogjuk. Együttérzünk a nehéz helyzetben lévőkkel, senkit nem hagyunk az út szélén.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. – Mindent megteszünk, hogy a következő hónapokban ezt a számot nullára, vagy e fölé vigyük. Legalább annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a vírus tönkretesz.