-0.2 C
Sopron
vasárnap, január 24, 2021
Kezdőlap Aktuális Döntött az országgyűlés

Döntött az országgyűlés

Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedések lépnek hatályba a járvány terjedésének lassításáért, miután az Országgyűlés megszavazta a rendkívüli jogrendet. Többek között kijárási tilalom jön, nem lehet rendezvényeket tartani, bezárnak a stadionok, a fitnesz termek, a színházak és a múzeumok, és részben ismét digitális oktatás lesz.

Elfogadta az Országgyűlés a rendkívüli jogrend bevezetésére irányuló törvényjavaslatot, így kedd éjféltől életbe lépnek azok az intézkedések, amelyekkel lassítani lehet a koronavírus-járvány terjedését.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy az egészségügyi rendszerre háruló teher mérséklése érdekében a kormány újabb szabályokat léptet életbe, amelyekkel csökkenteni lehet a megbetegedések számát. Egyelőre harminc napig lesznek érvényben az intézkedések, amelyeket szükség esetén meghosszabbíthat a kormány.

Kijárási tilalom 

Este 8 óra és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges. Minden gyülekezés tilos lesz.

Csökkentett üzemmódban a szolgáltatások

Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek, fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók este 7 órakor bezárnak.

A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Általános rendezvény tilalom lép életbe.

Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.

Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a polgári és egyházi szertartásokon csak a szükséges személyek, szülők, testvérek és a tanúk vehetnek részt.

A temetéseken legfeljebb 50 fő jelenhet meg.

Zárt kapus mérkőzések 

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

Szabadtéren az egyéni sport megengedett, de az amatőr csapatsportok tilosak.

A szabadidős létesítményeket, fitnesz termeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani.

Ismét digitális oktatás jön

A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe, a 14 év alattiak számár nyitva maradnak az intézmények, általános iskolák, óvodák, bölcsődék, a pedagógusokat, óvónőket hetente célzottan tesztelni kell.