A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott hétfőn, amelyeken 100 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1988,3 milliárd forint.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 76 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 230 millió euró (75 milliárd forint), három hónapon 535 millió euró (174 milliárd forint), hat hónapon 565 millió euró (184 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 650 millió euró (212 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB valamennyi lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy hónapos tenderen három, a többin öt-öt bank vett részt.
A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás július 25-től 1988,3 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 99,2 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 348,7 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 49,6 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1490,8 milliárd forintot tesz ki.
Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani – közölték.