A többoldalú együttműködésen és a jogállamiságon nyugvó nemzetközi rend ügye körüli egyetértés újbóli megteremtésével kell kikapaszkodni a koronavírus-világjárvány okozta válságból a francia államfő, az ENSZ főtitkára, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, a német kancellár és a szenegáli elnök egy szerdán megjelent közös felhívása szerint.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lapban és több más újságban megjelent vendégkommentárban kiemelték, hogy a koronavírus-járvány utáni világ más lesz, mint a járvány előtti, de ettől a változástól nem tartani kell, hanem megragadni a benne lévő lehetőséget.
A válság arra is esélyt adhat, hogy a nemzetközi közösség tagjai hatékony együttműködéssel, szolidaritással és az erőfeszítések összehangolásával ismét megteremtsék az egyetértést egy olyan nemzetközi rendről, amelynek alapja a multilateralizmus és a jogállamiság.
“Szilárd elhatározásunk, hogy ebben a szellemben dolgozzunk együtt az ENSZ-ben, térségi szervezetekben és nemzetközi fórumokon, köztük a G7 és a G20 csoportban, és alkalmi koalíciókban, hogy megbirkózhassunk a jelenlegi és jövőbeli kihívásokkal” – írták a vendégkommentár szerzői.
Az első kihívás az egészségügyben mutatkozik. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése a nemzetközi szolidaritás nemzedékek óta legnagyobb próbatétele, és rámutat arra, hogy egy világjárványban “saját egészségünk védelme csak annyira erős, mint a nemzetközi láncolat leggyengébb láncszeme”.
Ezért a vírussal szembeni védelmet a “globális közjavak” közé kell sorolni, és összehangolt nemzetközi munkával hozzáférést kell biztosítani a SARS-CoV-2-tesztekhez, a vírus okozta betegség (Covid-19) gyógyításának lehetőségéhez és az oltóanyagokhoz. Ösztönözni kell a védekezéssel összefüggő adatok szabad áramlását és a szellemi tulajdon felhasználásának önkéntes alapú engedélyezését is. Hosszabb távon független és mélyreható elemzés alá kell venni a válság kezelését, hogy a SARS-CoV-2 esetéből tanulva jobban sikerüljék a felkészülés a következő világjárványra. Ebben a folyamatban központi szerepe van az ENSZ nemzetközi közegészségügyi ügynökségének, az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – fejtette ki Emmanuel Macron francia államfő, , Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, Charles Michel európai tanácsi elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, Angela Merkel német kancellár és Macky Sall szenegáli elnök.
A vendégkommentárban írtak a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott küzdelemről, a technológiai átalakulásról, a járványnak az oktatási rendszerre gyakorolt hatásáról, és arról is, hogy a koronavírus-világjárvány a második világháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságot okozta. Ebből a válságból a szabályokon alapuló és szabad nemzetközi kereskedelem rendszerében rejlő lehetőségekre építve kell kiemelkedni, és gondoskodni kell arról, hogy “mindenkit elérjen a globális fellendülés”.
Hangsúlyozták: a multilateralizmus nem csupán egy “tetszőleges diplomáciai technika”, hanem a nemzetközi kapcsolatok és szerveződések alakításának különálló formája, amelynek alapja az együttműködés, a jogállamiság, a kollektív cselekvés és a közös értékek sora.
“Kultúrák és értékek egymás elleni kijátszása helyett egy integratív (összefogó, egyesítő) multilateralizmust kell felépítenünk, és ebben ugyanúgy tekintettel kell lenni különbségeinkre, mint közös értékeinkre, amelyeket rögzít az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata” – írták, a globális közös gondolkodás folytatására invitálva a politika, a gazdaság, a vallás és minden egyéb terület vezetőit.