Akár teljesen áfa-mentes is lehet az új építésű ingatlan vásárlása

Az év elején indult otthonteremtési program egyik eleme, hogy új építésű ingatlan vásárlása, illetve új otthon építtetése esetén 27 százalékról 5 százalékra csökkent az áfa.

Azok, akik családi otthonteremtési kedvezményt (csok) vesznek igénybe, az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik, azaz teljesen áfa-mentessé válik az új ingatlan vásárlása. Szintén jelentős kedvezmény, hogy a csok-kal vásárolt új vagy használt ingatlanok után nem kell illetéket fizetni.

Egy nettó 30 millió forintos ingatlan esetén az áfacsökkentés 6,5 millió, az áfa-visszaigénylés 1,5 millió, az illetékmentesség pedig további 1,2 millió forint megtakarítást jelent, vagyis több mint 9 millió forintot spórolhatnak meg a családok.

Az igénybevétel feltételei

Az illetéket akkor nem kell kifizetni, ha az adásvételi szerződést 2021. január 1. után kötötték meg.

Az 5 százalékos adókulcs alá azok az ingatlanok esnek, amelyeknek építési engedélyét a 2019-es év végéig kiadták, valamint azok, amelyek műszaki átadása 2021. január 1. után történik. Fontos feltétel az is, hogy lakás esetén maximum 150 négyzetméteres, ház esetén pedig maximum 300 négyzetméteres lehet az ingatlan.

Az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erős építkezéseknél csak azok élhetnek, akik falusi csok-ot vesznek igénybe. Egyébként a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető.

Az áfa visszaigénylése a csok igénylésével egyidőben is benyújtható, a 2022. december végéig kiadott építési engedélyek esetén érvényes, és 2026 végéig lehet vele élni.

Elindítottuk az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját

A gazdasági újraindítási akcióterv részeként januárban indított otthonteremtési program a gyermekvállalás előtt állóknak, a gyermeket nevelőknek, házaspároknak, együtt élőknek, egyszülős családoknak és azoknak is szól, akik nem szeretnének költözni, hanem felújítanák meglévő ingatlanjukat.

A programban az áfa-mentesség, az áfa-csökkentés és az illetékmentesség mellett felújítási, illetve tetőtérbeépítési támogatással is segítjük a magyar családokat.

Az otthonteremtési program célja, hogy Magyarországon mindenki, aki gyermeket vállal, gyermeket nevel, saját otthonban tudja ezt megtenni, minél jobb körülmények között.