Nagypontosságú orosz levegő-föld rakéták az ukrajnai Dnipro katonai repülőterén ukrán katonai gépeket semmisítettek meg – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

Légi indítású precíziós rakéták a tábornok szerint emellett eltaláltak Harkiv közelében egy fegyver- és hadfelszerelésjavító üzemet, két vezetési pontot, 27 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, öt tüzérségi lőállást, köztük két rakéta-sorozatvető üteget, valamint öt rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt. A harcászati légierő gépei 46 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, amelynek következtében több, mint 150 ukrán “nacionalista” életét vesztette, hat harckocsi, négy tüzérségi löveg és két Grad rakéta-sorozatvető pedig üzemképtelenné vált.
Az orosz légvédelem a beszámoló szerint lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, öt ukrán drónt, négy Tocska-U és három Uragan rakétát. A rakéta- és tüzérségi erők 62 vezetési pontot, 138 tüzérségi lőállást, valamint 303 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást találtak el, amelynek következtében több, mint 350 “nacionalista” életét vesztette, hét páncélozott harcjármű, két Grad rakétavető, 5 tüzérségi löveg és aknavető, 16 katonai jármű, valamint 11 rakéta- és tüzérségi fegyver-, lőszer- és üzemanyagraktár semmisült meg.
Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 195 repülőgépet, 130 helikoptert, 1168 drónt, 336 légvédelmi rakétarendszert, 3484 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 499 rakétasorozatvetőt, 1843 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3528 speciális katonai járművet veszítettek.
Konasenkov szerint az orosz műszaki alakulatok a “felszabadított” Szent Hegyek Nemzeti Park aknamentesítése során 224 robbanószerkezetet, köztük 66 páncélosaknát hatástalanítottak.
A szakadár donyecki és luhanszki hatóságok pénteken újabb ukrán nehéztüzérségi támadásokról és civil áldozatokról tettek bejelentést. Egyedül Donyeck városra negyven rakétát lőttek ki.
A donyecki területvédelem szerint péntekre a szakadár köztársaság területén 235 települést “szabadítottak fel”. A közlemény értelmében a helyi “népi milícia” orosz támogatással folytatja az előrenyomulást Szlovjanszk felé. Eduard Baszurin, a donyecki “népi milícia” parancsnokhelyettese a Pervij Kanal orosz tévécsatornának azt mondta, hogy a leghevesebb harcok továbbra is Szeverodonyeck és Liszicsanszk birtoklásáért folynak.