Spanyolországban 30 év alatt megduplázódott a beépített tengerparti területek mérete – hívta fel a figyelmet a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi civil szervezet legújabb jelentésében.

Mint írták, míg 1988-ban a partvidéki urbanizáció 240 ezer hektárt tett ki, addig mára ez elérte az 530 ezer hektárt.
A szervezet aggasztónak nevezte, hogy miközben a partvidék a dél-európai ország területének 8,8 százalékát teszi ki, a lakosság több mint 50 százaléka itt él. A jelentés szerint a víz közvetlen közelében a beépítettség 36,5 százalékos.
Az ország legnagyobb tartományai közül az északkelet-spanyolországi Katalóniában a legnagyobb a tengerparti urbanizáció aránya, 26,4 százalék, amelyet Valencia követ 23,1 százalékkal és a déli Andalúzia 15,1 százalékkal. A legkevesebb beépített partszakasz az északi Asztúriában található, ahol ez az arány 6,7 százalék.
“Nem várhatunk ölbe tett kézzel, miközben a partvidék (…) megállíthatatlanul hanyatlik” – hangsúlyozta Paloma Nuche, a Greenpeace kampányfelelőse a jelentést ismertető sajtóeseményen.
Kifejtette: a népességnövekedés miatt nő az igény az élelmiszer, az ivóvíz és elektromos áram iránt, továbbá növekszik a hulladéktermelés is, mindez pedig egy “kevéssé produktív, szennyezett ökoszisztémához vezet”.
“Milliók jóléte függ a partok ökoszisztémájától” – tette hozzá Raúl Estéve, a jelentésben közreműködő Fenntarthatósági Megfigyelőközpont (OSE) független szervezet szakértője, aki hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a partok elpusztítását azért, hogy “ne zálogosítsuk el a jövőnket”.
A Greenpeace szerint a spanyol állam keveset költ a partvidék megőrzésére, ugyanakkor a jogszabályi környezet a települések terjeszkedésének kedvez.
Jelentésükben számos javaslatot fogalmaztak meg, amelyek között szerepel egyebek mellett a védett partszakaszok sz