A sportolói edzésmunka fejlesztésébe építhető eredmények születtek és infrastrukturális beruházások készültek el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével több mint négy éven át zajló, 1,4 milliárd forintos program részeként – tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.

A PTE közleményében azt írta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program segítségével megvalósított együttműködés során a pécsi egyetem egészségtudományi karának vezetésével alakult konzorcium a Debreceni Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen állított össze javaslatokat az egészség és a sportteljesítmény területén.
A mintegy négy és fél évig tartó projekt keretében a PTE-n sportdiagnosztikai labort alakítottak ki, amelyben több mint félezer sportoló terheléses vizsgálatát tudták elvégezni. Közölték: az eredményeket beépítették a sportolói edzésmunka fejlesztésébe, így az élsportolók esetében az ismételt mérésekkel folyamatos monitorozás lehetősége nyílt meg.
A program részeként egy nagy pontosságú 3D testszkennert is fejlesztettek a PTE-n, az eszközzel pedig több mint ezer gyermek vázrendszerét, mozgásszervi elváltozásait vizsgálták meg.
A közlés szerint a projekt során elvégzett kutatások során olyan molekulákat is meghatároztak, amelyek befolyásolhatják a szívműködést, szívritmuszavarra hajlamosítanak, vagy a szívizom összehúzódó erejét fokozzák.
A Debreceni Egyetem a sportolók és az edzők viselkedésmintázatát, a Szegedi Tudományegyetem a szívritmuszavarokra hajlamosító tényezőket vizsgálta – írták.
A kommünikében Ács Pongrácot, a PTE egészségtudományi karának dékánját, a projekt szakmai vezetőjét idézve közölték: a munka a továbbiakban egy tématerületi kiválósági programban folytatódik, és beépül a PTE “Technológiai és Innovációs Park” fejlesztésébe, továbbá a program elemeire lakossági szolgáltatás is épül a jövőben.