Nő a sport és a szabadidős tevékenységek támogatása

Továbbra is fontos feladatnak tartja a kormány a sport és a szabadidős tevékenységek támogatását, amelyre a jövő évi költségvetési javaslatban többet szán, mint az ideiben.

A 2019-es költségvetési törvényjavaslatból – amelyet szerda délután tettek közzé az Országgyűlés honlapján – kiderül, hogy a jövő évi előirányzat a sportra és szabadidős tevékenységekre, szolgáltatásokra összesen 307 milliárd forint, a tervezett büdzsé 1,5 százaléka, szemben az idei 224 milliárddal, amely 1,2 százalékot jelent.
A javaslatban a legnagyobb tételt a Nemzeti Olimpiai Központ beruházásának támogatása jelenti: a tervek szerint erre 88,7 milliárd forint jut.
A jövőre Budapesten sorra kerülő Maccabi Európa Játékokra sportinfrastruktúra-fejlesztés címén 14,4 milliárd, míg a megrendezés támogatására további 0,9 milliárd forintot különítenek el.
A Nemzeti Sportközpontok működésére és beruházásaira 15,1 milliárd juthat. Nagyobb tétel a költségvetésben a Hungaroring Sport Zrt. (13,5 milliárd forint), az infrastrukturális fejlesztésekre fordítható Kemény Ferenc Program (9,6 milliárd forint) támogatása, valamint a Bozsik Stadion létesítmény-fejlesztése (3,4 milliárd forint). Az Országos Sportegészségügyi Intézet 6,8 milliárd forintos központi támogatásra számíthat.
Az utánpótlás-nevelési feladatokra 2,4 milliárd, sportági fejlesztésekre 12,4 milliárd forint jut. A 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztését a tervek szerint több mint 7,7 milliárd forinttal segíti a büdzsé.
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása július 20-án lesz a Parlamentben.