Mesterkurzust tart az idén 80. születésnapját ünneplő Ternovszky Béla Kossuth-díjas animációs rendező május 3-án a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) – olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A tájékoztató szerint a vetítéssel egybekötött eseményen az érdeklődők többek között megismerhetik, hogy miként készültek Ternovszky Béla első önálló rajzfilmjei: a Modern edzésmódszerek (1970), a Tartsunk kutyát! (1974) vagy a Mindennek van határa (1975) című rövidfilmek, valamint az 1987-es év legnépszerűbb magyar filmje, az év magyar Oscar-delegáltja, a Macskafogó (1986).
Mint felidézik, Ternovszky Béla festőművésznek készült, majd a gimnázium után az orvosi pályával is kacérkodott, végül filozófiát, esztétikát hallgatott a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen. Bár a színészet is foglalkoztatta, gátlásos alkata végül 1961-ben Dargay Attila stábjába sodorta az akkoriban a világ öt legnagyobb rajzfilmstúdiója közé tartozó Pannónia Filmstúdióba, ahol fázisrajzoló gyakornokként kezdte pályáját az Artúr, a kisangyal című amerikai produkcióban.
Később Jankovics Marcell csapatába kerülve több mint 30 éven át olyan hazai és nemzetközileg elismert sorozatok animátoraként, társrendezőjeként dolgozhatott, mint a Gusztáv, a Mézga család, a Pumukli kalandjai vagy a Dr. Bubóként elhíresült Kérem a következőt! című alkotások – emelik ki a közleményben.
A MOME Animáció szak szervezésében megrendezendő mesterkurzus-sorozat szakmai vezetői, moderátorai: Kollarik Tamás egyetemi oktató, producer és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató.
Az eseményen való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.