Csaknem harminc százalékkal többen jelentkeztek a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt, a fiatal művészek pályakezdését megkönnyítő állami ösztöndíjakra, mint egy évvel ezelőtt – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A havonta bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjakra már második éve online jelentkezhettek az érdeklődők. A képzőművészeti, művészettörténeti, ipar-, fotó- és táncművészeti ösztöndíjak esetében az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett az érdeklődők száma – áll a közleményben.
Mint írják, a legnépszerűbb az idén is a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyre több mint 170-en adták be a pályázatukat. Rekordérdeklődés mellett zárult a Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj pályázat: előbbire 117-en, utóbbira 96-an jelentkeztek.
A nyolc állami művészeti ösztöndíjra 2018-ban kevesebb mint 370-en pályáztak, az idén már 570-nél is több pályamű érkezett. A decemberben és januárban meghirdetett ösztöndíjak egyéves időtartamra jelentenek támogatást a fiatal művészek számára.
A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.
Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását. Ilyen volt a 2020-as Art Market Budapesten való bemutatkozási lehetőség, amelyen a Derkovits-ösztöndíjas művészek alkotásaiból adtak válogatást. A jelenlegi járvány sújtotta helyzetben a tavalyi ösztöndíjasok bemutatkozó kiállítása online várja az érdeklődőket a MANK honlapján.
A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész jelentkezhetett, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tudott felmutatni. A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra a 40 év alatti kutatók pályázhattak, akik, ha elnyerik az ösztöndíjat, 2021 szeptemberében szakmai konzultáción vesznek részt, ahol a folyamatban lévő kutatásaik aktuális fázisáról, a már megjelent és tervezett publikációikról és a tudományos munkájuk további menetéről számolnak be.
A Pécsi József fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére alapított fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy segítse a 35. életévüket még be nem töltött fotóművészek, fotóriporterek és alkalmazott fotográfusok pályakezdését, szakmai fejlődését.
A Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz előadóművészeti ösztöndíj a zene területén nyújt támogatást.
A Fülöp Viktor Kossuth-díjas balettművészről elnevezett ösztöndíjat a fiatal előadó- és alkotóművészek, valamint a tánctudományokkal – elméleti, szakírói, pedagógiai tevékenységgel – foglalkozók számára hirdette meg a MANK.
Az ösztöndíjakat meghatározott számú művész kaphatja meg, a Derkovits-ösztöndíjat évről-évre 26-an, a Kozma-, a Fülöp- és a Pécsi-ösztöndíjat 10-en, a Kállait 7-en, a Fischer Annie-ról elnevezettet 9-en, a Kodály előtt tisztelgőt 6-an nyerhetik el, míg a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjban 3 fiatal részesülhet.
A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el a pályázat lejártát követően. Több ösztöndíjpályázat eredménye már megtalálható a MANK honlapján.