Lerakták csütörtökön a soproni múzeumi negyed alapkövét, a több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.
Hozzáfűzte: a soproni Múzeumnegyed-projekt során a város főterén álló, már múzeumként működő Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, valamint a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak.
Az államtitkár szavai szerint a fejlesztésnek köszönhetően tovább gazdagodik Sopron kulturális kínálata és növekszik turisztikai vonzereje is.
György István beszédében megemlítette, hogy Sopronban jelenleg 14 projekt megvalósítása zajlik a Modern Városok Program keretében, a térség kisebb települései pedig a Magyar Falu Program keretében újulhatnak meg.
Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, valamint Sopron és a korona címmel nyílik egy kiállítás is, amely arra emlékeztet, hogy több magyar király is kapcsolatba került a várossal, sőt Sopron egykor koronázás helyszíne is volt.