Két kortárs női zeneszerző, valamint Carl Phillip Emmanuel Bach és Prokofjev művei szólalnak meg október 26-án az Óbudai Danubia Zenekar hangversenyén Maxim Riszanov vezényletével a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Dobrinka Tabakova Szvit régi stílusban, C. Ph. E. Bach e-moll szimfónia, Prokofjev Rómeó és Júlia szvitje, valamint Missy Mazzoli Sinfonia (for Orbiting Spheres) című művének magyarországi bemutatója hangzik el, vezényel és brácsázik Maxim Riszanov – közölte a zenekar szerdán az MTI-vel.
Missy Mazzoli amerikai szerzőt eddig Magyarországon még nem játszották, hazájában és Nyugat-Európában egyre népszerűbb és egyre gyakrabban szerepel a koncertprogramban. A Metropolitan Opera egyik első női szerzőjeként kapott megbízást, majd 2018-ban klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték, a Chicago Symphony Orchestra két évadra rezidens zeneszerzőnek kérte fel.
Dobrinka Tabakova szintén kortárs szerző Bulgáriából, zenei tanulmányait Londonban végezte, jelenleg is ott él. Praise című művét a királynő arany jubileumán a Szent Pál-székesegyházban énekelték. A Danubia Zenekar által bemutatott Szvit régi stílusban című műve visszatekint a múltra és a régizenére, de kortárs köntösben teszi ezt.
Ehhez csatlakozik Carl Phillip Emmanuel Bach e-moll szimfóniája, amellyel rögtön 300 évet ugrunk vissza az időben, szellemiségben viszont a közönség is érezni fogja a kapcsolatot a művek között. A programot Prokofjev egyik legnépszerűbb orosz nagyzenekari műve, a Rómeó és Júlia zárja.
Az est további érdekessége, hogy Maxim Riszanov nemcsak brácsaművészként, hanem karmesterként is megmutatkozik a színpadon. Az 1978-ban Ukrajnában született, ma már Magyarországon élő brácsaművész nem csupán hangszerének egyik legjelentősebb képviselője, de Tabakova szerzeményeinek nagy ismerője is: a bolgár zeneszerző műveiből készített lemezt – amelyen karmesterként is közreműködik – Grammy-díjra jelölték.