Június 17. és 19. közt rendezik meg az V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált – jelentette be a szervező Petőfi Színház igazgatója pénteken a bakonyi megyeszékhelyen.

Oberfrank Pál elmondta: az operettfesztivál nyitányát idén is a Színházkertben tartják, ahová a város sétálóutcájáról, a Kossuth utcáról látványos menettel vonulnak be a fellépők.
A színházigazgató hangsúlyozta: a fesztiválra érkezik Németországból Bajor Ferenc operetténekes, emellett a temesvári és a soproni színházak előadásai is szerepelnek a műsorban.
Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese arról is tájékoztatott: idén ötödik alkalommal tartják meg az ötödik Lélektől-lélekig érzékenyítő fesztivált április 22-24. között, amelyet a színház gyógyító erejének fesztiváljaként jellemzett. A nyitó produkció a temesvári színház előadása lesz, amely azt a problémát dolgozza fel, amikor máshol kell az embereknek munkát vállalnia, valamint bemutatják Topolcsányi Laura, külön a fesztiválra készült darabját is.
Hozzátette: az összművészeti – kiállítással és kortárs táncprogrammal színesített – esemény idején ingyenes szűrővizsgálatokat is rendeznek, amelynek központjában idén a bőrgyógyászat áll.
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója jelezte: mindkét rendezvény az Európa kulturális fővárosa program támogatásával valósul meg.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a megyeszékhely polgármestere elmondta: Veszprémben a Gizella Napoktól a Szent Mihály-napig tart a fesztiválszezon. Azonban a város kulturális aktivitását jelzi, hogy mind időben, mind műfaji kínálatban lehet bővíteni ezt az időszakot – emelte ki, hozzátéve, hogy a Petőfi Színház két rendezvényét az önkormányzat a város kiemelt fesztiváljai közé kívánja emelni.
Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Petőfi Színház a nehéz időszakban iránytűként is szolgál a társadalom számára. A társulat a pandémia idején példaértékű munkát végzett nem csak a városban, hanem a térségben is rendhagyó programjaival – hangsúlyozta.